Poľnohospodárska výroba prebieha v určitých prírodných podmienkach. Výrobné podmienky rozdeľujeme na dve základné skupiny. Prvá skupina - prírodné výrobné podmienky. Druhá skupina - spoločensko-ekonomické výrobné podmienky, ktoré tiež nazývame ekonomickými výrobnými podmienkami.
1. Prírodné výrobné podmienky: sú vytvárané samotnou prírodou a človek ich môže meniť iba v malej miere. Medzi PVP zaraďujeme: - pôdu, zo svojimi prirodzenými vlastnosťami, prirodzenú podobu pozemkov - sklon a expozícia, - klimatické podmienky - podnebie a počasie, slnečná energia, - vodstvo - rieky, jazerá, nádrže - je limitujúcim faktorom v poľnohospodárstve, - biologické organizmy - rastliny a zvieratá. Pôda ako základná výrobná podmienka - je základnou výrobnou podmienkou a zároveň výrobným faktorom. Z hľadiska výrobného procesu základný význam, vyplýva z jej ekonomickej povahy. Ak hodnotíme pôdu z ekonomického hľadiska bude nás zaujímať jej základná vlastnosť úrodnosť. My poznáme nasledovnú úrodnosť pôdy: a) prirodzená úrodnosť pôdy, ktorá vznikla pôsobením pôdotvorných činiteľov na pôdotvorný substrát - bez zásahu človeka. Hospodárska úrodnosť je založená na prirodzenej úrodnosti, ale je spolutvorená človekom pomocou dodatočných kladov - hnojenie organické... Ekonomická úrodnosť pôdy je spojená s tvorbou renty a dôchodkov. Na Slovensku poznáme tzv. tretinové pravidlo úrody - tretina pôd má vysoký potenciál úrodnosti, tretina pôd má strednú úrodnosť, tretina pôd má nízku úrodnosť. Produkčný potenciál slovenských pôd je približne nad 100% možnosti zabezpečenia alebo výroby potravín pre obyvateľstvo.