Úloha č.1: Zistenie čistoty škrupiny pomocou kyseliny octovej
Princíp: Medzi vonkajšie znaky kvality vajec patrí aj zistenie čistoty škrupiny.
Úloha č.2 : Mikrobiologické vyšetrenie majonéz
Princíp: Mikrobiologickým vyšetrením sa stanovujú fakultatívne anaeróbne mezofilné mikróby, koliformné baktérie, kvasinky a mikroskopické huby, Salmonella sp.
Úloha č.3: Skúška na zistenie čerstvosti vajec plávaním v obyčajnej vode.
Princíp: Ležiace vajce - čerstvé vajce Závihajúce sa vajce - staršie vajce Stojace vajce - veľmi staré vajce, už v rozklade Plávajúce vajce - celkom skazené vajce
Úloha č.4: Vnútorná akosť vajec po vytlčení
Princíp: Čerstvé vajce - nízka vzduchová bublina, žĺtok je uprostred vajca, bielok zaberá malú plochu, prevláda tuhý bielok, ktorý obklopuje žĺtok. Žĺtok je vysoký, pologuľovitý. Staršie vajce - vzduchová bublina je zväčšená, bielok zaberá väčšiu plochu, asi polovička bielka je riedka. Žĺtok je vysoký, pologuľovitý. Staré vajce - bielok zaberá veľkú plochu, prevláda riedky bielok. Žĺtok je nízky a sploštený, u veľmi starého vajca až roztečený.
Úloha č. 5: Stanovenie akosti vajec uvarených na tvrdo
Princíp: Zisťuje sa vnútorná akosť. Čerstvé vajce - nízka vzduchová bublina, žĺtok je uložený uprostred vajca. Staršie vajce - vzduchová bublina je zväčšená, žĺtok je uložený mierne excentricky. Staré vajce - veľká vzduchová bublina, žĺtok prilieha až skoro ku škrupine.