Hoci je veda o zdravej výžive pomerne mladým odvetvím ukázalo sa, že existuje len veľmi málo chorôb, ktorým by vhodná strava nevedela zabrániť, alebo ich aspoň liečiť, či zmierniť ich príznaky.
Vplyv prostredia a výživy na zdravie človeka Človek je súčasťou živej prírody. Jeho život úzko súvisí s prírodou a závisí od nej. Nesprávna výživa, nedostatok stravy, ale aj nadbytok stravy spôsobujú poruchy zdravia. Človek si musí teda vedome svoj spôsob stravovania usmerňovať. Mal by využívať novšie poznatky z oblasti výživy, technológie prípravy pokrmov a má sa stravovať racionálne (t.j. rozumne). Rozhodne nemôžeme jesť stále len to čo má rád. Pripravená strava má byť nielen chutná, vzhľadná, zdravotne vyhovujúca, ale hlavne zmiešaná, pestrá, ľahko stráviteľná, no predovšetkým biologicky hodnotná a energeticky primeraná.