1. Aka vyziva zapricinuje narast katabolickych procesov - katabolizmus =dostatok potravy, anabolizmus = nedostatok potravy 2. Co prinasa peceni vyzivovy krvny obeh - ziviny, pecenovou tepnou 3. Glukagon sa tvori - v pankrease, v A bunkach 4. Co moze sposobit rychle obcerstvenie - hypoglykemia, obezita 5. Produktom oxidovej deaminacie, transaminacie a transdeaminacie je - oxokyselina a NH3 6. V peceni z endogennych AMK a z AMK vstrebanych po traveni B sa syntetizuju - labilne B 7. Rozvetvene esencialne AMK v kostrovom svale su hlavne zdrojom - kyseliny pyrohroznovej a 2-xoxo-glutarovej, z ktorych ziskavaju energiu 8 . V ktorych castiach bunky sa tvori ATP ? - v mitochondriach, na vonkajsej strane vnutornej membrany 9. Bázy z degradácie nukleozidov sú využívané - pri tvorbe kyseliny močovej 10. Konecnym produktom detoxikacie amoniaku u cloveka je - močovina 11. Kyselina asparágová aj serious transaminačných rakcií. Ktorá zo 4C KC je prekurzorom k.asparágovej - kyselina oxaloctová 12. Denna potravinova davka sacharidov z hladiska enzymovej potreby zdravej vyzivy obsahuje - polysacharidy 13. Vlakninu clovek prijima - z potravy, zeny 20-30g, muzi 30-40g 14. Prestup fruktózy za účasti kotransportéra SGLT-1do enterocytov sprostredkováva transporter - GLUT-2