1. význam vlákniny: - Sorpčné, fyzikálne a pútacie vlastnosti - Viaže vodu - Viaže nežiadúce látky - Pocit nasýtenia - Urýchľuje prechod chýmusu tráviacim traktom - Zdrojom E - Znižuje využitie živín - viaže aj látky prospešné pre organizmus - Podporuje prežúvanie a činnosť bachora u živočíchov 2 význam tukov vo výžive - Donory uhlíka - Nosiče kyseliny linolovej, vitamínov rozp. v tukoch - Ovplyvňujú vlastnosti zásobného tuku - Dôležité pri zvyšovaní koncentrácie živín v kŕmnych dávkach - Ochranná funkcia v organizme - Tepelná izolácia - Zdroj E formou zásobných tukov 3. čo rozumieme pod pojmom dusíkaté látky Stavebné živiny, živ. organizmus si z týchto látok buduje jednotlivé tkanivá v tele. Podliehajú nepretržitej degradácií, resyntéze a vámene. - Bielkoviny - Nebielkovinové dusíkaté látky