Rozhodovací problém: Firma potrebuje pre svoju výrobu potravinárskeho výrobku kúpiť výrobnú linku. Na základe predbežných posúdení uvažujeme s piatimi typmi. Predpokladá sa, že na každej z nich je možné vyrobiť rovnaký počet výrobkov za hodinu.
Vhodnosť výrobnej linky sa posudzuje na základe nasledovných piatich kritérií: A1 cena výrobnej linky v tis. Eurách - (čím vyššie tým horšie) klesajúcoupreferenciou A2 priemerná chybovosť výrobkov v ks/hodina - (čím vyššie tým horšie) klesajúcoupreferenciou A3 záber plochy v hale v m ² - (čím vyššie tým horšie) klesajúcoupreferenciou A4 potrebný počet pracovníkov k obsluhe linky resp. výrobe - (čím viac tým sú väčšie mzdové náklady, tým horšie) klesajúcoupreferenciou A5 ekologické kritérium - znečistenie pochádzajúce z používania linky (kvalitatívna stupnica - 4-negatívne, 3-značne, 2-priemerne, 1-nepatrne) - (čím vyššie tým horšie) klesajúcoupreferenciou