1. Hlavné faktory ovplyvňujúce výrobu a kvalitu mäsa a vajec hospodárskych zvierat. Kvalita mäsa: je komplex vzájomne sa ovplyvňujúcich ukazovateľov kvality a kvantity. Kvalitu mäsa ovplyvňuje krehkosť, šťavnatosť, farba, chuť, index plnohodnotnosti bielkovín, kyslosť mäsa, farba mäsa. Vplyv genetických Faktorov: z hľadiska produkcie mäsa cieľom šľachtenia je predovšetkým zvyšovanie Jatočnej hodnoty zvierat. Genetické aspekty akostných chýb mäsa: má i negatívne účinky - zvýšená vnímavosť zvierat na stresy, výskyt akostných chýb, skrátenie svalových vlákien. Vplyv výživy: príliš veľké množstvo zeleného krmiva pôsobí nepriaznivo na farbu a chuť mäsa a tuku. Cudzorodé látky a liečivá: medzi podaním a zabitím zvieraťa je ochranná lehota. Vplyv spôsobu chovu: rozdiel je medzi pasenými a ustajnenými zvieratami. Pasené zvieratá sa vyznačujú vyššou svalovou aktivitou, odolnejšie voči stresovým faktorom. Vplyv pohlavia: hlavne v intenzite tvorby a ukladania telesného tuku Nekastrované samce v porovnaní s kastrátmi rýchlejšie rastú, majú vyššiu jatočnú výťažnosť, menej tuku, viac požívateľných častí. Vplyv veku: s vekom sa mení chemické zloženie a dynamika rastu tkanív Zdravotný stav: na biol. hodnotu a trvanlivosť mäsa nepriaznivo pôsobia choroby, ktoré sú sprevádzané horúčkovitým stavom.