1. Hlavné faktory ovplyvňujúce výrobu a kvalitu mäsa, vajec hospodárskych zvierat.
Na produkciu mlieka vplývajú: Vnútorné činitele: plemenná príslušnosť, individualita jedinca, dedičnosť, činnosť mliečnej žľazy, činnosť žliaz s vnútornou sekrécoiu, krvného obehu, dýchania, plodnosť, zdravotný stav, vek a poradie laktácie. Vonkajšie činitele (ovplyvňujú kvalitu a množstvo mlieka viac ako vnútorné činitele): úroveň odchovu, vek pri prvom oplodnení a otelení, výživa, spôsob ustajnenia, dojenia, pohyb dojníc, ročné obdobie, obdobie státia nasucho a choroby vemena. Na mäsovú úžikovosť vplývajú: Vnútorné činitele: dedičné založenie, plemeno, typ, individualita, vek, pohlavie a zdravie. Vonkajšie činitele: výživa a kŕmenie, spôsob odchovu a ustajnenia, úroveň mikroklímy a pohyb. Produkciu vajec ovplyvňujú: Vnútorné činitele: plemeno, typ a individualita jedinca, pohlavná dospelosť (vek hydiny pri znesení prvého vajca alebo priem. vek populácie sliepok pri dosiahnutí 50 % znášky), kvokanie a pŕchnutie (nosnice prestávajú niesť). Vonkajšie činitele: ustajnenie, príjem krmiva a živín, ošetrovanie (kontrola zdrav. stavu, zber úhynu, udržiavanie čistoty..).