Na základe sérologických štúdií sa prevalencia celiakálnej choroby v mnohých populáciách odhaduje približne na 1% a v posledných 50 rokoch sa stále zvyšuje. Vo všeobecnosti je celiakia považovaná za mierne ochorenie liečiteľné pomocou jednoduchých diétnych zmien. V skutočnosti celiakia zvyšuje riziko vzniku zdravotných komplikácií zahŕňajúcich zníženie kostnej denzity, zhoršenie celkovej kvality života a zvýšenie úmrtnosti (Leffler, 2011). Celiakia je chronické, celoživotné ochorenie. Pri zanedbaní liečby tohto ochorenia môže byť svojimi komplikáciami aj život ohrozujúcim ochorením (Rimárová- Majorová, 2010). Toto ochorenie ľudia často prehliadajú (Tran- Smith- Mangione, 2013).
Informovanosť o celiakii a bezlepkovej diéte je veľmi dôležitá najmä pre pacientov s týmto ochorením. Prijímanie presných informácií o chorobe, ale aj bezlepkovej diéte je potrebné pre dodržiavanie diéty, zmiernenie príznakov a zlepšenie kvality života. Pochopiť nevyhnutnosť diéty a naučiť sa ju správne dodržiavať pomôže znížiť záťaž choroby pre pacienta a prispôsobiť sa novým podmienkam, najmä v stravovaní (Zarkadas, 2013). Pacienti by mali neustále čerpať nové poznatky a informácie o chorobe. Môžu sa dozvedieť o výskyte lepku v potravinách a tým obmedziť jeho možný prísun. Lepok sa môže nachádzať aj v zdanlivo bezpečných potravinách. Rovnako sa môžu jednoducho dozvedieť o vhodnosti niektorých potravín a tým si obohatiť možnosti stravovania. Je nutné, aby pacienti venovali pozornosť potravinám, ktorými sa stravujú a mali dostatočné informácie o komplikáciách pri nedodržiavaní bezlepkovej diéty (Rimárová, 2005). Tieto komplikácie sa prejavujú hlavne u pacientov, ktorí dlhodobo nedodržiavajú bezlepkovú diétu.