» môžeme ho definovať ako vyvážený agroekosystém, ktorý má trvalý charakter, » je založený predovšetkým na obnoviteľných a miestnych zdrojoch.
Biodiverzita
» EP závisí od prírodnej rôznorodosti - od semienka až po hotové jedlo, v celej poľnohospodárskej krajine, » je oslavou chute, výživovej hodnoty a kultúry plodín, ktoré jeme, a ktoré nám skvalitňujú stravovanie a zdravie.
Cieľ ekologického poľnohospodárstva
» výroba vysokokvalitných potravín pri využití metód šetrných k životnému prostrediu.
Princíp hospodárenia v EP
» Dôležité je zvoliť si vhodné osevné postupy, ktoré zaistia zlepšenie úrodnosti pôdy (vyšší obsah humusu, živín, zlepšenie štruktúry pôdy). » za týmto účelom je nutné do osevných postupov v dostatočnej miere zaradiť medziplodiny.