Charakteristika krmiva Slama patrí medzi tradične zaraďované objemové krmivá do kŕmnych dávok, najmä v období nedostatku sena. Skrmovať sa však musí iba živinovo kvalitná slama a to ovsená alebo jačmenná. Pre zvýšenie jej výživnej hodnoty sa často odporúča jej biologická úprava ako napr. miešanie s melasou alebo s droždím. Jedná sa o operácie, ktoré slamu schutňujú, zvyšujú atraktívnosť jej príjmu a zabraňujú možným poraneniam sliznice tráviacej sústavy. Skrmovanie slamy vyvoláva u zvierat pocit sýtosti a pozitívne stimuluje činnosť orgánov tráviacej sústavy, predovšetkým peristaltiku a motoriku čriev. Jedná sa však o krmivo vhodné pre dospelé prežúvavce, prípadne kone. Slama obilnín je charakteristicky deficitná na dusíkaté látky a bielkoviny
Dietetické a nežiadúce účinky Najväčšie uplatnenie predovšetkým v kŕmnych zmesiach pre ošípané a kone. Jačmenný šrot dobre trávia dobre kone a prežúvavce, nie však hydina. V zrne jačmeňa sa totiž nachádza polysacharid glukán, na trávenie ktorého je potrebný enzým B- glukanáza a keďže tento hydine chýba odporúča sa pridávať jačmeň do kŕmnych zmesí pre hydinu len v kombinácii s vhodným enzymatickým doplnkom. Jačmeň priaznivo ovplyvňuje konzistenciu mliečneho tuku a telového tuku u ošípaných. ...