Registrácia | Prihlásiť

Seminárna práca: Jačmeň slama a repkové semeno

Skryť detaily | Obľúbený
Náhľady Náhľady Náhľady
Charakteristika krmiva
Slama patrí medzi tradične zaraďované objemové krmivá do kŕmnych dávok, najmä v období nedostatku sena.
Skrmovať sa však musí iba živinovo kvalitná slama a to ovsená alebo jačmenná.
Pre zvýšenie jej výživnej hodnoty sa často odporúča jej biologická úprava ako napr. miešanie s melasou alebo s droždím.
Jedná sa o operácie, ktoré slamu schutňujú, zvyšujú atraktívnosť jej príjmu a zabraňujú možným poraneniam sliznice tráviacej sústavy.
Skrmovanie slamy vyvoláva u zvierat pocit sýtosti a pozitívne stimuluje činnosť orgánov tráviacej sústavy, predovšetkým peristaltiku a motoriku čriev.
Jedná sa však o krmivo vhodné pre dospelé prežúvavce, prípadne kone.
Slama obilnín je charakteristicky deficitná na dusíkaté látky a bielkoviny

Dietetické a nežiadúce účinky
Najväčšie uplatnenie predovšetkým v kŕmnych zmesiach pre ošípané a kone.
Jačmenný šrot dobre trávia dobre kone a prežúvavce, nie však hydina.
V zrne jačmeňa sa totiž nachádza polysacharid glukán, na trávenie ktorého je potrebný enzým B- glukanáza a keďže tento hydine chýba odporúča sa pridávať jačmeň do kŕmnych zmesí pre hydinu len v kombinácii s vhodným enzymatickým doplnkom.
Jačmeň priaznivo ovplyvňuje konzistenciu mliečneho tuku a telového tuku u ošípaných.
...
Hodnotenie (0x):