Zlievarenstvo: 1. Tavitelnosť: je schopnosť prechádzať z tuhého stavu, do kvapalného skupenstva. Vyjadrujeme spotrebou tepla na natavenie a prehriatie: Q=Cs(tl-20)m+m.lt+Cś(tp-tl)m 2. Zabiehavosť: je tekutosť meraná pri plnení formy, kým nestuhne čelo taveniny -vyjadrená je v sek -zabiehavosť zvyšuje P 3. Odmiešavanie: oddelovanie jednotl štrukt zolžiek. Príčinou je úplná al čiastočná nerozpustnosť 2 prvkov 4. Schopnosť pohlcovať plyny: Rozpustnosť plynov v kovoch sa so znižujúcou teplotou znižuje, so zvyš sa zvyšuje. 5. Zmršťovanie- je zliev vlastnosť, kt sa prejavuje zmenou objemu s klesajúcou teplotou 6.Náliatok- je zásobník taveniny, kt zabezpečuje usmernené tuhnutie zdola nahor a tuhne ako posledný. Po vychladnutí a vybratí odliatku sa forma rozbije a náliatok sa odstráni odrezaním al odpálením plameňom. Konštrukcia náliatku musí byť taká, aby každý nižšie položený prierez bol menší ako ten nad ním 7. Chladítka: vonkajšie:súčasť formovacej zmesi, vyšší koef odvodu tepla vnútorné: stanú sa súčasťou odliatku 8. Výfuk: je hl odkliňovací kanál, tlmí náraz vtoku v okamihu zaplnenia dutiny, signalizuje zaplnenie dutiny 9.Model: je zariadenie, kt svojím vonkajším tvarom pripomína odliatok, avšak je upravený o známky pre uloženie jadra, technolog úkosy.