Char.a člen.surov.rastl.pôvodu z pohľ.obsahu vody a sušiny 2sk údržné:obsah.menejV 20%a S 80%,patria sem všetky zrnoviny,sú ľahšie skladovat. neúdržné:V 70-95% a S 30-5%(ovocie,zel,okopaniny,melóny) Z pohľ.využ.v potravin.priem Hlavné suroviny:nositeľom výživnej hodn.hotov.výr Aditívne látky:nie sú nositeľom výživnej hodnoty,použ.sa v potrav.priem.iba na vylepšenie určit.senzorických vlastn. Pomocné suroviny:pomáhajú získať hlav.produkt ale potom sa odstránia(chem.činidlá) Kvalita-tvorená súborom znakov, kt.určujú vhodnosť suroviny na ďalsie využ. Aspekty kvality 4: 1.Nutričná-pozitívne zložky(min.látky,vit.,bielk),vláknina-urýchluje trávenie, prečistuje,prevláda v celozrnných výr. 2.Hygienická-zložky,kt. sa môžu po prekroč.určit. množstva negatív. prejaviť na zdravot.stave,pestovanie pri ceste, dusičnany 3.Technologická-tvoria znaky a vlastnosti, kt.sú dôlež. zhľad. spracovateľského potrav. priem. 4.Senzoriská-znaky,kt. vieme posúdiť zmyslovo(čerstvosť, vôna, farba)