Mnoho geneticky modifikovaných plodín sa používa pri výrobe potravín alebo ako krmivo pre zvieratá - ale je bezpečné ich jesť? Postup genetických modifikácií je nepresný a náhodný, čo môže mať nepredvídateľné a nezámerné dopady. Vložené gény môžu narušiť funkciu pôvodných génov, môžu byť v novom prostredí nestabilné alebo môžu fungovať inak, ako sa očakáva. Čo to však znamená pre samotnú bezpečnosť konzumácie GM potravín? Genetické modifikácie ovplyvňujú nezávadnosť potravín dvoma spôsobmi. • narušenie génov alebo ich nestabilita môžu viesť k vytvoreniu nových toxínov; • nová bielkovina produkovaná cudzím génom môže spôsobiť alergie alebo toxicitu. Odborníci sa zhodujú na tom, že tieto riziká môžu existovať, a preto v mnohých krajinách platia pre skúmanie GM potravín špeciálne predpisy. Tento materiál sa zaoberá otázkou, aký kvalitný je systém takýchto skúšok a akým spôsobom funguje regulačný systém. Odhaľuje, že správne orgány k posudzovaniu nezávadnosti potravín používajú koncepciu "podstatnej zhody" napriek tomu, že práve táto bola vážne kritizovaná niektorými najuznávanejšími vedeckými kapacitami.