Jačmeň má veľký národohospodársky význam ako krmovina a priemyselná surovina. Spracúva sa na výrobu krúp, sladových a farmaceutických prípravkov, kávovín a liehu a hlavne na výrobu sladu a piva. Jačmenná slama sa skrmuje.
Pri sladovníckom jačmeni usilujeme sa o zvýšenie úrodnosti zrna a zachovanie jeho sladovníckej hodnoty. Zvyšovanie úrodnosti predpokladá použitie väčších množstiev hnojív vrátane hnojív dusíkatých. Tieto by však nemali spôsobovať zvyšovanie poliehavosti a pri sladovníckom jačmeni zvyšovanie obsahu bielkovín v zrne. Pevnosť slamy je obyčajen v negatívnom vzťahu k jej kŕmnej hodnote. I pri úrodnejších odrodách musíme udržať a ďalej zlepšovať doterajšiu kvalitu zrna, sladu a piva. Náš slad, či pivo slúži ako svetový akostný štandard. Zaslúžili sa o to nielen naše, z hľadiska kvality vynikajúce krajové a šľachtené odrody, ktoré sa stali základným východiskovým materiálom európskemu šľachteniu odrôd sladovníckeho jačmeňa, ale i vyspelosť technológie výroby zrna, sladu a piva