Mikrovlny sa podobajú na televízne alebo svetelné vlny. Nevidíte ich, vidíte iba ich účinky. Podobne ako obyčajné svetlo prechádza cez sklo, priehľadné umelé hmoty a vzduch, tak aj mikrovlny dokážu prejsť cez materiály ako je papier, sklo, porcelán plasty a vzduch. Tieto materiály neobsahujú vodu ani kov, preto ich mikrovlny nezohrejú. Kov odráža mikrovlny rovnako, ako zrkadlo odráža svetlo. Voda, olej a tuk pohlcuje mikrovlny. Mikrovlny uvedú molekuly vody, oleja a tuku do vybudeného stavu a tie sa otierajú medzi sebou navzájom, rovnako ako keď si rýchlo triete o seba ruky. Pritom sa vytvára teplo. Teplotu určuje rýchlosť trenia. Energia mikrovĺn nie je horúca. Jednoducho spôsobuje, že potraviny vydávajú svoje vlastné teplo.
Pri ohreve pomocou infračervených vĺn (grilovanie alebo teplovzdušné rúry) v normálnej rúre teplo pôsobí na povrch potravín a odtiaľ sa prenáša do stredu jedla. Potraviny majú pomerne slabú tepelnú vodivosť, preto ohrev potravín trvá pomerne dlho.
Potraviny vždy obsahujú vodu. Pri ohreve potravín mikrovlnami sa molekuly vody v potravinách dostávajú do vybudeného stavu a tvorí sa teplo. Mikrovlny dopadajú na potraviny a súčasne prenikajú do nich zo všetkých smerov. Preto sa potraviny tak rýchlo rozohrievajú - ohrev mikrovlnami. Pri varení v mikrovlnnej rúre šetríte svoj čas. Súčasne šetríte aj energiu, predovšetkým pri varení malého množstva potravín. Ak dusíte rybu v nádobe s vodou, elektrická energia musí najprv rozohriať varnú dosku. Teplo musí prejsť z varnej dosky do nádoby a z nádoby do vody, ktorá takto zohrieva rybu. V mikrovlnnej rúre sa elektrická energia premení najprv na mikrovlny a takmer všetka energia mikrovĺn sa premení vnútri potravín na teplo.