Potravinársky tovar: - potraviny - všetky látky alebo produkty, ktoré slúžia priamo alebo nepriamo, v prirodzenom stave alebo po vhodnej úprave na výživu človeka - tabak a tabakové výrobky
Potraviny: - nápoje - alkoholické (obsahujú viac ako 0,5 objemových % alkoholu) a nealkoholické (obsah alkoholu maximálne 0,5 objemových %) - pochutiny - napr. káva, čaj, koreniny
Potraviny možno deliť podľa: - pôvodu - živočíšneho, rastlinného, zmiešaného - stupňa priemyselného spracovania - naturálne, priemyselne ošetrené alebo štandardne upravené, získané rôznymi technologickými postupmi - stupňa pripravenosti na konzumáciu - bez termickej úpravy, vyžadujúce kulinárnu prípravu, polotovary, hotové jedlá - funkcie vo výžive - stavebné, energetické, ochranné - prebiehajúcich biochemických procesov - počas skladovania prebiehajú biochemické procesy, priebeh biochemických procesov bol zastavený