Dojacie zariadenie s potrubím na stojisku: 1. Stabilná časť: - výveva, vzdušník, regulačný ventil,vákuomer, rozvodné vzduchovépotrubie, mliekovodné potrubie, zariadenie na odmeriavanie nadojeného mlieka a zariadenie na napojenie doj. zariadenia na čistiaci a chladiaci systém.
Mliekovodné potrubie je zo skla alebo z nehrdz. ocele. Potrubie sa spája miskovými spojkami. Trojcestným ventilom možno meniť funkciu: - na dojenie, okružnú dezinfenkciual. preplachovanie celého mliekovodného potrubia, na okružnú dez. al. preplach dojačiek. Na meranie mlieka sa používajú odmerné sklenené nádoby, ktoré majú funkciu kanvy.
2. Prenosná časť: - dojacia súprava - ceckové nástrčky, rozdeľovač, pulzátor zaradený do podtlakovej hadice a do hadice striedavého tlaku i krátke hadice, indikátor prietoku mlieka
Chladenie mlieka: 1. Kompresorové chladenie: kompresor, kondenzátor, zberná nádrž chladiva, filter, expanzný ventil, výparník. Obeh chladiva zab.kompresor,pri podkritickom tlaku sa chladivo v kondenzátore kondenzuje a niekedy sa podchladzuje. teplo sa odovzdáva cezsteny rúrok do okolia, ochladené chladivo postupuje do výparníka kde sa zvyšuje intenzita odparovania.
2. Absorpčné chladenie: naobeh chladiva sa používa absorbér, ktorý je naplnený látkou, ktorá pohltí odparené chladivo. Abs. je vyhrievaný el. telesom,plyn.horákom apôsobením vyššieho tlaku teplota chladiva a jeho odparovanie sa zvyšujea začne postupovať do zrážača.
3. Prietokové chladenie: - otvorené, uzavreté, doskové
- protiprúdové - nižšia teplota mlieka pri tej istej teplote chladiacej kvapaliny ako pri súprúdovýh dQ=k(t1- t2)dS dS - dotyková plocha hladiča, k - súč. prestupu tepla stenou.
- otvorené - mlieko steká po stenách výmenika tepla.
nepriame chladenie:
Potraviny sa ochladzujú prostredníctvom inej látky, ktorú ochladzuje výparník chladiaceho zariadenia.Výhodou tohto chladenia je, že chlad je možné akumulovať už pred samotným chladením mlieka, mlieko sa okamžite ochladzuje.