Znížením tlaku pri destilácii sa dosiahne zníženia t.v. vysokovriacej kvapaliny, zabráni sa možnému rozkladu látky a tiež úniku zdraviu škodlivých pár do ovzdušia. Destilácia za zníženého tlaku vyžaduje oproti jednoduchej destilácii zmeny v aparatúre. Na destiláciu sa používajú zásadne banky s okrúhlym dnom resp. srdcovitého či slzovitého tvaru. Utajenému varu zabránime premiešavaním kvapaliny stálym prúdom vzduchu, ktorý sa privedie ku dnu destilačnej banky kapilárou. Používa sa Claisenov chladič s osadenou kapilárou a teplomerom. Zdrojom vákua sú olejové alebo vodné vývevy. Vodnou vývevou je dosiahnuteľné vákuum 8 - 15 torr. Jednostupňová olejová výveva dosahuje tlak 0,5 - 0,1 torr. Dvojstupňová olejová výveva dosahuje tlak 5.10-4 torr Na meranie vákua slúžia manometre.