Čínsky filozof Konfucius (žil asi v rokoch 551 až 479 pred naším letopočtom), sa o jedle vyjadril, že je to prvá blaženosť a že každé jedlo sa dá pripraviť ako lahôdka. Zdá sa, že jeho slová o čínskej kuchyni platia dodnes.
Čínska kuchyňa má za sebou najmenej 5000 rokov nepretržitého vývoja. Približne 750 rokov p. n. l. v Číne už fungoval pravidelný obchod s potravinami a ich surovinami, v 3. až 4. storočí n. l. sa gastronomické techniky stali objektom špeciálneho skúmania a práve v tomto období sa objavila i prvá samostatná kuchárka na svete. Jednotlivé recepty na rôzne pokrmy sa avšak objavovali ďaleko skôr, a to ako súčasť textov klasických kníh. Napríklad v Knihe obradov (Li-ťi) je 8 receptov z dynastie Čou (1122-247 p. n. l.), ktoré sú prvé čínske zapísané recepty vôbec. Za pozornosť isto stoja základné gastronomické princípy, ako boli formulované v starovekej lekárskej knihe Vnútorný kánon Žltého cisára (Chuang-ti nej-ťing):"5 druhov obilnín pre výživu, 5 druhov ovocia na podporu, 5 druhov zeleniny k uspokojeniu - jedzme v harmónii svojho ducha a chuti, tak posilníme svoju energiu a uspokojíme životný dych."