V súčasnej dobe je aktuálnou úlohou väčšiny firiem znižovanie nákladov, zvyšovanie produktivity práce a efektívne využívanie ľudských zdrojov. To je aj jedným z dôvodov prečo treba prácu neustále študovať, merať, analyzovať a následne zlepšovať. Mnohé pracovné procesy a činnosti sa navonok javia ako dobre fungujúce a až po ich analýze a podrobnom preskúmaní zistíme, že vykazujú významné neefektívnosti a je potrebné ich optimalizovať.
V diplomovej práci som sa zameral na optimalizáciu výrobného procesu na vybranom pracovisku v podniku NESTLE SLOVENSKO s. r. o. Keďže na tomto pracovisku nebola doposiaľ vykonaná analýza a meranie práce, verím, že moja štúdia pracovnej činnosti a z nej vyplývajúce výsledky, budú dobrým základom pre následné neustále skúmanie a zlepšovanie pracovného procesu.
Hlavným cieľom mojej diplomovej práce je na základe vykonania merania a analýzy práce podať návrhy na optimalizáciu výrobného procesu a hlavne na odstránenie časových strát. Na dosiahnutie tohto cieľa je potrebné podrobne preskúmať pracovnú činnosť na pracovisku, zadefinovať pracovné povinnosti a zodpovednosti a opakovane zaznamenávať údaje o pozorovanej práci a zamestnancoch, ktorí ju vykonávajú. S využitím snímky pracovného dňa, čo je metóda nepretržitého, kontinuálneho pozorovania spotreby pracovného času pracovníka počas celej zmeny, sa budem snažiť dôkladne a podrobne zaznamenať čo najviac údajov o spotrebe pracovného času a sčasti aj o nedostatkoch v organizácii práce na pracovisku.