Tvrdosť vody je spôsobená rozpustnými vápenatými a horečnatými soľami v nej. Podľa aniónov s ktorými sú tieto soli viazané rozlišujeme prechodnú a trvalú tvrdosť vody. Prechodná tvrdosť vody je spôsobená Ca(HCO3)2 a Mg(HCO3)2, ktoré varom prechádzajú na uhličitany CaCO3, MgCO3 vo vode nerozpustné. Tieto je možné z roztoku odstrániť odfiltrovaním. Takto dostaneme dekarbonizovanú vodu vhodnú pre chladiarenské účely a tiež pre využitie v potravinárskom priemysle. Prechodná tvrdosť vody sa stanovuje acidimetricky. Trvalú tvrdosť vody spôsobujú CaSiO3, MgSiO3, CaSO4, MgSO4, CaCl2, MgCl2. Možno ju odstrániť vyzrážaním uvedených solí zodpovedajúcimi chemickými zlúčeninami a tiež pomocou kolenovej iónovovýmennej chromatografie. (varom tieto soli nemiznú). Po odstránení týchto solí dostaneme vodu mäkkú, ktorá sa používa v práčovniach, farbiarňach, parných kotloch a pod. Trvalá tvrdosť vody sa stanovuje komplexometricky. Súčet trvalej a prechodnej tvrdosti je celková tvrdosť vody. Voda úplne zbavená prechodnej a trvalej tvrdosti je demineralizovaná voda.