1. Čo je úlohou výživy zvierat a ľudí? prostredníctvom krmív privádzať do organizmu • základné organické a anorganické živiny • špecigické látky, ktoré zabezpečia potrebu živín a to nielen na zachovanie života, ale aj na • rast • dobrý zdravotný stav • reprodukciu a úžitkovosť 2. Čo sú živiny? chemicky difinovateľné látky ptrebné k výžive zvierat slúžiacich na udržanie vlastných životných dejov a na produkciu 3. Ako delíme živiny z hľadiska fyziologickej funkcie? 1. energetické - • sacharidy /škrob, cukry, celulóza/ • lipidy • bielkoviny • oganické kyseliny • alkoholy 2. stavebné - • organické /N-látky/ • anorganické /minerálne, voda/ 3. biologicky účinné látky - • látky vlastného organizmu /enzýmy, hormóny/ • látky obsiahnuté v krmive /vitamíny, mikroelementy/ 4. iné látky - • lignín • alkaloidy • glykoidy • vosky • farbivá 4. Vymenujte energetické živiny. viď vyššie uvedené 5. Vymenujte stavebné živiny. viď vyššie uvedené 6. Vymenujte biologicky účinné látky. viď vyššie uvedené 7. Ako rozdeľujeme živiny z hľadiska výživy zvierat? sacharidy, tuky, bielkoviny, BNLV, vláknina 8. Význam sacharidov. • hlavný dodávateľ energie do organizmu zvierat • najlacnejší zdroj energie • využitie na stavbu C-štruktúr pre neesenciálne aminokys. a na tvorbu tuku a mliečneho cukru • vznikajú z nich tukové zásoby • vytvárajú rezervné látky vo forme škrobu • vo forme lignínu, celulózy a hemicelulózy vypĺňajú orgány tráviaceho traktu, zabezpečujú pocit mechanického nasýtenia a podporujú peristaltiku čriev 9. Význam vlákniny. • má sorpčné, fyzikálne a pútacie vlastnosti • viaže vodu • viaže žlčové kyseliny a iné nežiadúce látky • vyvoláva pocit nasýtenia • urýchľuje prechod chýmusu zažívacím traktom • je zdrojom energie • znižuje využitie živín, lebo viaže vodu na seba aj na látky prospešné pre organizmus 10. Význam glukózy. • využíva sa na syntézu glykogénu • na uvoľňovanie energie • na tvorbu iných cukrov • na syntézu nesacharidových zlúčenín