Registrácia | Prihlásiť

Ťahák: Základy výživy - vypracované otázky vo forme ťaháku

Skryť detaily | Obľúbený
Náhľady Náhľady
1. Čo je úlohou výživy zvierat a ľudí? prostredníctvom krmív privádzať do organizmu • základné organické a anorganické živiny • špecigické látky, ktoré zabezpečia potrebu živín a to nielen na zachovanie života, ale aj na • rast • dobrý zdravotný stav • reprodukciu a úžitkovosť
2. Čo sú živiny? chemicky difinovateľné látky ptrebné k výžive zvierat slúžiacich na udržanie vlastných životných dejov a na produkciu
3. Ako delíme živiny z hľadiska fyziologickej funkcie?
1. energetické - • sacharidy /škrob, cukry, celulóza/ • lipidy • bielkoviny • oganické kyseliny • alkoholy
2. stavebné - • organické /N-látky/ • anorganické /minerálne, voda/
3. biologicky účinné látky - • látky vlastného organizmu /enzýmy, hormóny/
• látky obsiahnuté v krmive /vitamíny, mikroelementy/
4. iné látky - • lignín • alkaloidy • glykoidy • vosky • farbivá
4. Vymenujte energetické živiny. viď vyššie uvedené
5. Vymenujte stavebné živiny. viď vyššie uvedené
6. Vymenujte biologicky účinné látky. viď vyššie uvedené
7. Ako rozdeľujeme živiny z hľadiska výživy zvierat? sacharidy, tuky, bielkoviny, BNLV, vláknina
8. Význam sacharidov.
• hlavný dodávateľ energie do organizmu zvierat • najlacnejší zdroj energie
• využitie na stavbu C-štruktúr pre neesenciálne aminokys. a na tvorbu tuku a mliečneho cukru
• vznikajú z nich tukové zásoby • vytvárajú rezervné látky vo forme škrobu
• vo forme lignínu, celulózy a hemicelulózy vypĺňajú orgány tráviaceho traktu, zabezpečujú pocit
mechanického nasýtenia a podporujú peristaltiku čriev
9. Význam vlákniny.
• má sorpčné, fyzikálne a pútacie vlastnosti • viaže vodu
• viaže žlčové kyseliny a iné nežiadúce látky • vyvoláva pocit nasýtenia
• urýchľuje prechod chýmusu zažívacím traktom • je zdrojom energie
• znižuje využitie živín, lebo viaže vodu na seba aj na látky prospešné pre organizmus
10. Význam glukózy.
• využíva sa na syntézu glykogénu • na uvoľňovanie energie • na tvorbu iných cukrov
• na syntézu nesacharidových zlúčenín
Hodnotenie (0x):