Liehoviny sú tzv. tvrdé alkoholické nápoje. Percento etanolu ktoré obsahujú je rôzne. Poznáme liehoviny slabšie (20%), stredné (40%) a veľmi silné (60%). Medzi slabšie liehoviny patria aj likéry, ktoré sme už spomínali. Teraz sa budeme venovať hlavne ovocným destilátom. Vyrábajú sa destiláciou vykvasených zmesí z rôznych druhov ovocia. Niektoré druhy sú až natoľko silné že sú jedovaté pre náš organizmus. Koňak Je destilát vyrobený z vínnej révy rastúcej okolo mesta Cognac vo Francúzsku, podľa ktorého je pomenovaný. Podľa medzinárodnej dohody je tento názov chránený pre výrobky len z tejto oblasti. Vínovica vypálená inde, napríklad tým istým spôsobom, sa nazýva brandy. Koňak má zlatohnedú farbu, vyznačuje sa špecifickou jemnou vôňou, má okolo 40% alkoholu. Koňaková oblasť leží asi 100 km juhozápadne od Bordeaux a je od roku 1908 rozdelená na 6 regiónov. Koňak je uložený na dozretie v sudoch má 70% alkoholu, tzn. Že je pre bežné konzumovanie príliš silný. Na požadovaný obsah alkoholu 38% je upravovaný destilovanou dažďovou vodou. Voda sa mieša s koňakom na tekutinu s približne 15% alkoholu. Tato zmes sa necháva odležať, aby potom mohla byť použitá na znižovanie obsahu alkoholu v koňaku. Okrem toho sa môže pridať cukor alebo cukrový sirup (1-2%) na dosladenie a karamel (1-2%) pre dosiahnutie požadovanej farby.