Registrácia | Prihlásiť

Poznámky: Obrábanie materiálov

Skryť detaily | Obľúbený
  • Kvalita:64,6 %
  • Typ:Poznámky
  • Kategória:Technika
  • Podkategória:Technológia
  • Autor:Romulus
  • Rozsah A4:35 strán
  • Zobrazené:1 000 x
  • Stiahnuté:22 x
  • Veľkosť:0,9 MB
  • Formát a prípona:Archív súborov (.zip)
  • Jazyk:slovenský
  • ID projektu:9189
  • Posledna úprava:02.07.2018
Náhľady Náhľady Náhľady
Teplo a teplota pri rezaní
Vznik tepla (v reznom kline, v trieske, na obrobenej ploche) je dôsledkom premeny energie potrebnej na strižnú deformáciu v primárnej zóne a na prekonanie trenie triesky na čele, ako aj trenia chrbtovej plochy rezného klina s obrobeným povrchom. Takmer celá táto mechanická (strižná) a trecia energia (práca) sa zmení na teplo.
Pri ortogonálnom rezaní môžeme rozlíšiť tieto zdroje tepla (podľa dôležitosti):
a) strižná (primárna) zóna (oblasť 1 na obr. 1b): len malá časť energie sa spotrebuje na plastickú deformáciu, väčšina sa mení na teplo, čo spôsobuje hlavne zvýšenie teploty triesky,
b) čelná plocha (resp. sekundárna zóna - oblasti 2, 4 na obr. lb): vonkajšie trenie na čele, resp. ak uvažujeme celú sekundárnu zónu aj vnútorné trenie vznikajúce pri deformácii odrezávanej vrstvy,
c) chrbtová plocha (resp. terciálna zóna - oblasť 3 na obr. lb): trenie chrbta nástroja a obrobenej plochy, ktoré v prípade ideálneho rezného klina sa blíži nule, vzrastá s opotrebením nástroja, zmenšovaním uhla chrbta a pružnými deformáciami obrobeného povrchu.

Ako vidno aj z tohto rozboril zdrojov tepla, teplo nie je stavovou veličinou, ale závisí v zásade od dvoch hlavných javov: deformácie a trenia. Jeho veľkosť je ovplyvňovaná zároveň aj časom, po istom čase rezania sa dosiahne ustálený stav. Hlavne v nástroji, ale aj v obrobku sa dosiahne nasýtenie (veľkosť tepelného obsahu sa už ďalej nezvyšuje) a rovnováha medzi vznikajúcim a odvádzaným teplom. Prúdením tepla zo zdrojov do okolitých materiálov sa mení teplo a teplota v trieske, reznom kline a nástroji, v ktorých vznikajú teplotné polia.
Hodnotenie (0x):