Odvetvie je pojem spojený s určitým stupňom deľby práce. Odvetvia možno posudzovať na makro a mikroúrovni. V rámci deľby práce v národnom hospodárstve rozlišujeme odvetvia národného hospodárstva. Jedným z týchto odvetví je aj odvetvie poľnohospodárstva, resp. pôdohospodárstva. Medzi jednotlivými odvetviami NH sú vzájomné väzby. Tu rozlišujeme dodávateľský sektor - ktorý predstavuje všetky odvetvia, ktoré vyrábajú a dodávajú vstupy, či už materiálne, alebo nemateriálne poľnohospodárstvu, na druhej strane sa nachádza odberateľský sektor , ktorý predstavuje predovšetkým spracovateľský priemysel, z nich najväčší význam pre poľnohospodárstvo má potravinársky priemysel s celou bohatou odborovou štruktúrou , ďalej sú to obchodné organizácie a priami spotrebitelia. Vzájomná poprepojenosť odvetví kladie na výrobcov i ostatných účastníkov reprodukčného procesu vysoké požiadavky na informácie , najmä z oblasti cien , sortimentu a spôsobe uskutočnenia dodávok. Z technologického hľadiska je odvetvie úsekom činnosti, ktorý je charakteristický: - odlišným výrobným , pracovným, technologickým a produkčnýim procesom, - ploužitím špeciálnych, alebo špecifických výrobných prostriedkov, - špeciálnymi požiadavkami na kvalifikáciu a manuálne zručnosti pracovníkov, - špecifickým produktom, ktorý má svoje charakteristické vlastnosti a použitie. V rámci poľnohospodárskej výroby rozlišujeme odvetvia rastlinnej a živočíšnej výroby, ktoré súhrnne ozančujeme aj ako agroodvetvia. Okrem agroodvetví poľnohospodárske podnikateľské subjekty uskutočňujú ešte nepoľnohospodársku výrobu - najmä výrobu pomocnú, pridrúženú, lesnú, prípadne nevýrobnú činnosť.