Podstatná časť produkcie mlieka je produktom chovu dojníc. Okrem dojníc produkujú mlieko bahnice a vzhľadom na malú početnosť stavov nepatrné množstvo aj kozy. Mlieko je významnou potravinou a v detskej výžive temer nepostrádateľným zdrojom bielkovín . Bielkoviny mlieka - kazeín, laktalbumín a laktoglobulín patria medzi plnohodnotné bielkoviny, obsahujú všetky aminokyseliny, ktoré si ľudský organizmus nevie sám vyprodukovať. Mliečne bielkoviny využíva ľudský organizmus na 90 %. Okrem samotných bielkovín, mlieko obsahuje mliečny tuk, ktorý sa vyznačuje vyšším obsahom nižších mastných kyselín rozpustných vo vode, následkom čoho sa rýchlo v črevách vstrebáva a je preto ľahko stráviteľný. Ďalšou významnou zložkou mlieka sú dôležité minerálne látky ako je najmä vápnik a fosfor, ktorých vstrebávanie a využitie ľudským organizmom podporuje mliečny cukor. Nie je zanedbateľný ani obsah enzýmov a vitamínov, najmä vitamínu A, ale tiež vitamínov B1 a B2.
Okrem samotnej produkcie mlieka, v chove dojníc sa produkujú aj ďalšie produkty a to teľatá, maštaľný hnoj, močovka. Dojnice sú vo výrobnom procese zaradené dlhodobo, čo znamená, že v podnikoch sú zaradené medzi HIM a z tohto dôvodu sú aj odpisované. Po vyradení (brakovaní) z chovu výrobca získa ich realizáciou príjmy - tržby z brakovania , preto dojnice sú zdrojom mäsa, kože a ďalších produktov.
Význam dojníc ako aj ostatného HD je v produkcii kvalitného maštalného hnoja, ďalej je to schopnosť týchto zvierat premieňať objemové krmivá na kvalitné živočíšne - biologicko vysoko hodnotné produkty, schopnosť HD využívať produkty z menej intenzívnych plôch, ako sú lúky a pasienky a pri primeranej intenzite spásania zabezpečiť ich hnojenie. Najväčší celospoločenský význam chovu HD a najmä dojníc je predovšetkým v produkcii vysokohodnotného produktu - mlieka. Vo svete sa ročne vyrobí 500 - 520 mil. ton mlieka, z čoho cca 345 mil. ton , t.j. 60 %, vyprodukujú vyspelé štáty sveta .