Chov oviec má na Slovensku bohatú tradíciu. Užitočnosť oviec je mnohostranná - poskytujú mlieko, ktoré sa využíva ako surovina na výrobu ovčieho syra, mäso, veľmi cenné je mäso mláďat - jahňacina, ale aj konzumuje sa aj mäso ovčie a baranie , označované ako baranina, ďalej je to vlna a maštaľný hnoj. okrem produkčného významu má chov oviec aj význam ekologický - ovce sa podieľajú na vytváraní kultúrneho rázu krajiny, podmieňujú rozvoj agroturistiky, využívajú málo dostupné prírodné zdroje krmív, zabezpečujú výživu porastov na málo alebo pre mechanizáciu nedostupných pozemkoch. Ovce môžu tiež využívať zbytky produkcie, ktorá ostáva na poli po zbere. Dôležitá v chove oviec je aj tradícia a výroba špeciálnych produktov či už z mlieka alebo vlny.
V rámci sveta sa vyprodukuje ročne okolo 7,5 mil. ton ovčieho mäsa, z čoho rozhodujúci , cca 45-46 % -ný podiel pripadá na Áziu. Okolo 1,3 mil. ton sa vyprodukuje v Európe a 0,7 mil. ton v Austrálii. Hlavnými producentmi ovčieho mäsa v EÚ sú Veľká Británia, Španielsko a Francúzsko. Z bývalého východného bloku sa na chov oviec a produkciu ovčieho mäsa zameriava najmä Rumunsko a Bulharsko.