Ovocinárstvo patrí k najintenzívnejším odvetviam rastlinnej výroby. Zaraďuje sa do tzv. špeciálnych odvetví rastlinnej výroby - záhradníckych odvetví. Obdobne ako zeleninárstvo je kapitálovo náročným odvetvím s rozdielom, že výroba vyžaduje investíciu v podobe založenia sadu a jeho ošetrovanie do dosiahnutia obdobia plodonosného veku. Ovocný sad, alebo plantáž drobného ovocia je po dosiahnutí plodonosného veku súčasťou hmotného investičného majetku - trvalé porasty . Práve nedostatok finančných prostriedkov v agropodnikateľskej sfére spôsobil spomalenie rozvoja , resp. úpadok ovocinárstva. Obdobne tomu bolo a je aj vo vinohradníctve. Ovocie je dôležitou zložkou výživy človeka. Obsahuje širokú škálu vitamínov, najmä pre ľudskú výživu nevyhnutný vitamín C, ďalej minerálne látky, enzýmy, karoteidy a pod. Okrem toho ovocie obsahuje aj látky potrebné na fungovanie ľudského tela ako je glukóza - zdroj energie, mastné kyseliny a aminokyseliny na stavbu proteínov. Ovocie by sa malo konzumovať predovšetkým čerstvé a zrelé. Zavárané alebo varené ovocie, či džús vyrobený pasterizáciou v žalúdku fermentujú, čím sa menia na kyselinu a prispievajú tak k toxickému zaťaženiu tela. Čerstvé ovocie naopak pomáhate očistiť telo od týchto látok. Ovocie je jedinou potravou, ktorá nepotrebuje na trávenie žiadnu energiu a tak je ideálnou potravou hlavne ráno.