Zemiaky sú na Slovensku tradičnou potravinou a zároveň sú aj hodnotným krmivom pre hospodárske zvieratá, najmä ošípané a tiež dôležitou surovinou pre škrobárenský a liehovarnícky priemysel. Obsahujú 63 - 87 % vody, 0.6 - 4.6 % dusíkatých látok, 8 - 30% škrobu, 0,9 - 1,5 % minerálnych látok. Zemiaky obsahujú aj vitamín C a to 1-30 mg/100 g zemiakov. Čo do produkcie sušiny a bielkovín z jednotky plochy, zaraďujú sa zemiaky k najintenzívnejším plodinám. V časovom horizonte zemiaky prešli zložitým vývojom. V minulosti rozhodujúca časť produkcie slúžila ako krmivo v chove ošípaných, v súčasnej dobe sú hlavne potravinou. V svetovom meradle možno zistiť jednoznačný rast plôch zemiakov. Predpokladá sa, že svetová produkcia prekročí hranicu 300 mil. ton, pričom k najväčšiemu rozšíreniu pestovania dôjde v krajinách južnej Ázie, Ďalekom východe, a v Saudskej Arábii. Rozvojové krajiny sa budú na produkcii zemiakov podieľať cca 34 % a štruktúra spotreby zemiakov bude pravdepodobne nasledovná: • 50-60% výživa ľudí,
•
25 % krmivo pre hospodárske zvieratá,
•
10 % sadba,
•
zvyšok straty. Na Slovensku je štruktúra spotreby nasledovná:
•
80-90 % výživa ľudí,
•
7 -11 % sadba,
•
1 -2 % krmivo a straty. Z konzumných zemiakov cca l9 % tvoria zušľachtené výrobky.
Zemiaky z hľadiska použitia a času dodávky na trh rozdeľujeme na:
•
zemiaky konzumné - skoré,
•
- ostatné,
•
zemiaky priemyselné,
•
zemiaky- sadba.