HACCP - nástroj na určenie rizík a preventívnu kontrolu nad nimi HACCP nie je cieľ, ktorý máte dosiahnuť, ale nástroj, ktorý vám poslúži na to, aby ste posúdili všetky negatívne faktory - riziká, ktoré ovplyvňujú zdravotnú bezpečnosť potravín a pokrmov. Prvým krokom je analýza (odhad) rizík, druhým je určenie nevyhnutnej prevencie. Sú ňou podporné hygienické opatrenia: stavebné riešenie prevádzky, sanitačný program, ochrana proti škodcom, hygiena personálu, a opatrenia v rozhodujúcich kontrolných bodoch, ktoré sa spracujú do uceleného plánu HACCP. Jeho hlavnou časťou je opis spôsobu kontroly nad tými rizikami, ktoré si vyžadujú vašu nepretržitú pozornosť.
HACCP je súbor siedmich zásad, ktoré využijete najmä pri: • plánovaní novej prevádzkarne alebo pri rekonštrukciách prevádzkarní, • pri zavádzaní nových technológií a produktov, • pri riešení otázok prevádzkového poriadku, • ale aj pri každodennej prevádzke.