Geneticky modifikované potraviny majú svojich prívržencov, ale i odporcov. Ide o potraviny s novými vlastnosťami, ktoré sú dedičné, nakoľko sú zabudované do DNA. Ide napríklad o paradajky, ktoré vydržia oveľa dlhšie čerstvé a tvrdé v porovnaní s nemodifikovanými.
V Európe sú schválené tri rôzne geneticky modifikované poľnohospodárske kultúrne rastliny: • Sója - tolerantná k herbicídom, čiže rastliny nie sú citlivé na určité prostriedky ničiace burinu. • Kukurica - tolerantná k herbicídu a insekticídu, má zabudovanú ochranu proti škodlivému hmyzy. • Repka - tolerantná k herbicídu.
Tieto rastliny možno dovážať a produkovať z nich potraviny. Repka a kukurica majú v Európe povolenie na pestovanie, sója nie. Na výskumné účely sa pestoval aj geneticky zmenený tabak a klinček. Od roku 1988 nie je v Európe povolená žiadna nová geneticky pozmenená rastlina. To je na základe moratória EÚ, aby bolo viac času na zhodnotenie rizika spojeného s geneticky modifikovanými rastlinami a mohli sa pripraviť nové a lepšie predpisy.
V roku 2001 sa na svete pestovalo na ploche 52,6 milióna hektárov geneticky modifikovaných rastlín. To zodpovedá ploche Francúzska alebo Španielska. Na svete produkujú geneticky zmenené kultúrne rastliny: • USA - 68 % • Argentína - 22 % • Kanada - 6 % • Čína - 3 %