Registrácia | Prihlásiť

Referát: Tradičné ľudové jedlá na Orave

Skryť detaily | Obľúbený
  • Kvalita:60,7 %
  • Typ:Referát
  • Kategória:Nezaradené
  • Podkategória:Gastronómia
  • Rozsah A4:2 strán
  • Zobrazené:1 236 x
  • Stiahnuté:4 x
  • Veľkosť:0,1 MB
  • Formát a prípona:MS Office Word (.doc)
  • Jazyk:slovenský
  • ID projektu:11560
  • Posledna úprava:05.12.2018
Náhľady Náhľady
Oravské múzeum P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne pripravilo vo výstavných priestoroch Florinovho domu výstavu s názvom Chlieb náš každodenný daj nám dnes..., ktorá trvala od 15. decembra 2003 do 21. marca 2004. Výstava priblížila tradičné oravské ľudové jedlá, ktoré sa aj v súčasnosti konzumujú doslova denne. Iné sa stali už len príležitostným či sviatočným alebo obradovým jedlom.
Podnebie a pôda na Orave, najmä na hornej, boli málo priaznivé. Hlavným zamestnaním oravského obyvateľstva bolo aj ostalo poľnohospodárstvo spojené s chovom dobytka a oviec. Často sa urodilo sotva toľko, ako sa vysialo. Táto skutočnosť poznačila aj charakter oravskej ľudovej kuchyne s jej príznačnými regionálnymi znakmi. Na celej Orave sa sial jačmeň a ovos, z ktorých múky sa piekol chlieb. Kým na dolnej Orave už od 18. storočia slúžila ako chlebová obilnina čiastočne aj raž a pšenica, na hornej Orave chlebové obilie nahrádzala ikrica, pestovaná v prvých rokoch v rúbaniskách. Základom stravy Oravcov teda boli produkty rastlinného pôvodu.
Hodnotenie (0x):