Registrácia | Prihlásiť

Seminárna práca: Bielkoviny - Štruktúra a vlastnosti bielkovín

Skryť detaily | Obľúbený
Náhľady Náhľady
Charakteristika: - prírodné makromolekulové látky zložené z aminokyselín, ktoré sú viazané peptidovými väzbami
- všetky bielkoviny sú tvorené kombináciou 20 aminokyselín, nazývame ich proteínogénne aminokyseliny
- väčšina bielkovín v prírode obsahuje od 50 do 2000 aminokyselín
Výskyt: - sú nevyhnutné pre život, tvoria asi 50% suchej hmoty organizmov, neexistuje organizmus bez bielkovín, rastlinné organizmy obsahujú menej bielkovín, viac sacharidov
Funkcie:
- stavebná, katalytická (enzýmy), imunitná (protilátky), regulácia biochemických procesov (hormóny), transport a uskladňovanie (hemoglobín, myoglobín, ... )

Schopnosť tvoriť bielkoviny z anorganických látok majú len rastliny, živočíchy a človek prijímajú bielkoviny v potrave, tie sa rozkladajú na aminokyseliny, z ktorých si organizmus tvorí vlastné špecifické bielkoviny.
AMINOKYSELINY
- sú substitučné deriváty karboxylových kyselín, ktoré majú jednu alebo viac aminoskupín, väčšina prírodných aminokyselín sú α-aminokyseliny, t.j. karboxylová a aminoskupina sú na jednom atóme uhlíka
...
Hodnotenie (0x):