Registrácia | Prihlásiť

Seminárna práca: Sacharidy (monosacharidy, oligosacharidy, polysacharidy)

Skryť detaily | Obľúbený
Náhľady Náhľady
Charakteristika: sacharidy, názov z gr. sákcharon-cukor, sladkosť
- sú prírodné zlúčeniny, ktoré sú tvorené v rastlinách fotosyntetickou asimiláciou:
12 H2O + 6CO2 → C6H12O6 + 6O2 + 6 H2O
- sú najrozšírenejšie org. látky, tvoria najväčší podiel organickej hmoty na Zemi
Výskyt: rastliny aj živočíchy
Význam: - stavebná funkcia (celulóza v bunkových stenách rastlín)
- zdroj energie (glukóza, fruktóza)
- zásobná funkcia (v rastlinách škrob, v živočíchoch glykogén)
- súčasť nukleových kyselín, niektorých tukov
Rozdelenie:
1. monosacharidy (jednoduché sacharidy):
a.) aldózy
b.) ketózy
2. zložené sacharidy:
a.) oligosacharidy
b.) polysacharidy

MONOSACHARIDY
- z chemickej stránky sú to polyhydroxyaldehydy alebo polyhydroxyketóny, ak obsahujú aldehydovú skupiny - aldózy, ak obsahujú ketónovú skupinu - ketózy
- podľa počtu atómov uhlíka v molekule ich rozdeľujeme na triózy, tetrózy, pentózy, hexózy, ...
- jednoduché sacharidy majú triviálne názvy
- najjednoduchšou aldózou je glyceraldehyd a ketózou dihydroxyacetón
...
Hodnotenie (0x):