Registrácia | Prihlásiť

Seminárna práca: Historické pramene gastronómie - vývoj kuchárskeho umenia

Skryť detaily | Obľúbený
Náhľady Náhľady
Vývoj kuchárskeho umenia je neoddeliteľnou súčasťou vývoja dejín ľudskej civilizácie. Za kolísku kuchárskeho umenia možno považovať primitívne ohnisko, okolo ktorého sa zhromažďovali prvotné ľudské kmene aby prijali potravu. Oheň teda v dejinách ľudstva znamenal historický prielom. Dejiny kuchárskeho umenia majú svoj začiatok pravdepodobne vo chvíli, keď primitívny pračlovek náhodou uložil v bezprostrednej blízkosti ohniska kus ulovenej zveriny a po chvíli zistil, že „upečené“ mäso sa stalo chutnejším a stráviteľnejším. Z takejto náhody sa zrodila prvá primitívna tepelná úprava pokrmu, ktorá umožnila nášmu predchodcovi, najmä po objavení ražňa, roštu a hlinených nádob, realizovať náročnejšiu prípravu pokrmov. Prvým úkonom v príprave stravy bolo pečenie, k čomu človek použil ploché kamene. Na nich si založil oheň a prikladal vetvy a drevo kým sa nerozžhavili.
Až oveľa neskôr sa objavilo aj varenie. Na varenie- ešte pred vynájdením hlinených hrncov- používali dutiny v skalách, jamy v zemi, alebo vydlabaný kus dreva. Za veľký pokrok sa počíta prvé použitie korenín. Boli to voda zo slaných prameňov, popol, aromatické rastliny, rôzne kôstkoviny, ako sladidlo med divokých včiel a mok z javorových stromov. Pretože človek mal iba primitívne zbrane, nemal veľké šance pri love veľkých divokých zvierat - mamutov, levov, medveďov, slonov. Vytrvale však lovil ďalej, pretože mäso patrilo k najviac cenenej a najchutnejšej potrave.
...
Hodnotenie (0x):