Registrácia | Prihlásiť

Referát: Hlavné zložky potravy (bielkoviny / proteíny, cukry / sacharidy, tuky / lipidy, minerálne látky, stopové prvky, voda)

Skryť detaily | Obľúbený
Náhľady Náhľady
I. HLAVNÉ ZLOŽKY POTRAVY

Správna výživa má veľký význam pre rozvoj a činnosť organizmu a pre zachovanie jeho zdravia. Ľudské telo získava energiu z potravy. Výživu treba posudzovať z dvoch hľadísk: kvantitatívneho a kvalitatívneho. Potravy musí byť nielen primerané množstvo, ale musí obsahovať aj všetky potrebné látky. Z hľadiska množstva musí výživa kryť všetku spotrebu energie. Čím je svalová činnosť človeka intenzívnejšia, t. j. čím viac energie človek spotrebúva, tým väčší musí byť aj prívod živín. Veľmi často sa stáva, že ľudia prijímajú viac potravy, ako potrebujú na krytie energetického výdaja.
Potrebu výživy ovplyvňuje aj gravidita a dojčenie, rekonvalescencia po chorobe a podobne. V období rastu a vývinu je relatívne väčšia energetická spotreba ako u dospelých osôb.

Z hľadiska kvality musia byť v potrave primerane zastúpené všetky jej zložky:
· makroživiny - bielkoviny, cukry a tuky
· mikroživiny - vitamíny a minerálne látky
· voda.

Základnými zložkami potravy sú práve makroživiny - bielkoviny, cukry a tuky.
...
Hodnotenie (0x):