Registrácia | Prihlásiť

Seminárna práca: Sója fazuľová

Skryť detaily | Obľúbený
Sója ako potravina, výlisky a extrahované šroty (repkové) ako krmivo

1. VŠEOBECNÁ CHARAKTERISTIKA
Sója patrí medzi najmladšie strukoviny pestované v Európe. Z botanického hľadiska patrí sója medzi strukoviny, bôbovité rastliny, ktoré sú pomenované podľa svojich plodov – strukov, no z hľadiska hospodárskej systematiky a použitia finálneho produktu je zaraďovaná medzi olejniny, v rámci ktorých je i štatisticky vykazovaná.
Je to dvojročná teplomilná, samoopelivá rastlina. Klíči pri teplote 7 - 9°C pre intenzívny rast potrebuje teplotu 20 – 25°C . Optimálne podmienky na jej pestovanie sú v oblastiach s priemernou ročnou teplotou 8 - 9,5°C. Sója je plodina náročná na vlahu, z pôd jej vyhovujú hlboké, hlinité, ílovito-hlinité pôdy so slabo kyslou až neutrálnou pôdnou reakciou. Najvhodnejšou predplodinou sú okopaniny hnojene maštaľným hnojom.
Hodnotenie (0x):