Registrácia | Prihlásiť

Seminárna práca: Postavenie, ciele a úlohy manažmentu rizika v reštaurácií

Skryť detaily | Obľúbený
1 Úvod
Každý podnik sa počas svojej existencie skôr či neskôr, niektoré dokonca viackrát ocitne v nepriaznivej situácii, keď sa zdá, že všetko, čo bolo doposiaľ vybudované, sa rúca a podnik smeruje k svojmu zániku. Obzvlášť v dnešnej dynamickej dobe, keď sa podmienky a prostredie veľmi rýchlo mení a svoju úlohu môže zohrať aj náhododa.
Dôležité však je nepodľahnúť tejto nepriaznivej situácii a odstrániť všetky spôsobené negatívne dopady.
Odvetvie hotelov, reštaurácií a stravovacích služieb tvoria predovšetkým malé podniky, ktoré zamestnávajú maximálne 10 osôb. Pracovná sila je mladá: podľa európskych štatistík (EÚ-25, Eurostat2005) takmer 48 % zamestnancov je mladších ako 35 rokov a osoby
staršie ako 55 rokov tvoria menej ako 10 % pracovnej sily, hoci ich počet rastie z dôvodu demografických zmien. Ženy prevažujú nad mužmi: tvoria 54 % zamestnancov. Toto odvetvie sa pokladá za vhodné miesto pre mladých a relatívne nekvalifikovaných ľudí, ktorí
chcú vstúpiť do pracovného procesu. Úroveň vzdelania pracovnej sily je nízka: 40 % zamestnancov je relatívne nekvalifikovaných, len 1zamestnanec z 10 dosahuje vysokú úroveň vzdelania. Toto odvetvie napriek náročným pracovným podmienkam nevykazuje nadpriemernú mieru úrazovosti a chorôb.
Hodnotenie (0x):