Registrácia | Prihlásiť

Meranie: Hmotnostná tepelná kapacita tuhých látok

Skryť detaily | Obľúbený
Teoretický úvod:
Tepelná kapacita je množstvo tepla Q, ktoré je treba dodať určitému množstvu látky, aby sa jej teplota zvýšila o 1 K. Tepelná kapacita vzťahovaná na 1 kg látky sa nazýva hmotnostná kapacita c a je definovaná vzťahom
c=1mdQdT
Hmotnostná tepelná kapacita je teplo, ktoré je potrebné na zohriatie jednotkovej hmotnosti látky o 1 K. Jej jednotkou je 1 JkgK. Vo všeobecnosti sa hmotnostná tepelná kapacita s teplotou mení. Hmotnostnú tepelnú kapacitu môžeme určiť pomocou zmiešavacieho kalorimetra. Je to nádoba, ktorej tepelnú izoláciu tvoria dvojité steny so vzduchovou medzerou. Kalorimeter je naplnený vodou, ktorá slúži ako médium sprostred-kujúce odovzdávanie tepla, jej teplota sa meria pomocou teplotnej sondy (teplomera) za stáleho miešania miešačkou. Pri výpočtoch musíme vziať do úvahy tepelnú kapacitu kalorimetra, pretože okrem kvapalného kúpeľa sa ohrievajú alebo ochladzujú aj všetky súčasti kalorimetra. Keď do kalorimetra vložíme tuhú látku ohriatu na teplotu t, ktorej hmotnostnú tepelnú kapacitu c máme zistiť, dôjde k výmene tepla medzi telesom a celou sústavou kalorimetra. Ak prie tejto výmene sú straty tepla do okolia zanedbateľné bude výmenu tepla popisovať rovnica: Q =Q1+ Q2...
Hodnotenie (0x):