Registrácia | Prihlásiť

Projekt: Výroba cukru

Skryť detaily | Obľúbený
Cukor všeobecne
Cukor je jedna z najstarších pochutín a chuťových prísad a jeho použitie v Ázii zaznamenávajú dejiny od dávnych čias. Jeho prvotná forma bol tekutý cukor, extrahovaný z cukrovej trstiny. Európania boli kedysi pri sladení pokrmov odkázaní na med a ovocie. Keď konečne „objavili“ cukrovú trstinu, opísali ju ako tŕstie, ktoré dáva med bez pomoci včiel. Krištof  Kolumbus priviezol cukrovú trstinu do Západnej Indie, kde sa hojne a úspešne pestovala a stále pestuje. V 17.storočí vzrastajúca obľúbenosť nápojov ako je káva, čaj a kakao priamo ovplyvnila dopyt Európanov po cukre, čím sa cukrová trstina stala vzácnou komoditou.
Až v 19.storočí sa cukrová repa začala považovať za alternatívny zdroj cukru; jej cukor mal rovnakú sladivosť a kvalitu. V súčasnosti sa cukor získava z cukrovej repy i cukrovej trstiny a je k dispozícii v rôznych formách: surový, rafinovaný, hnedý, kockový a tiež ochutený.
Kľúčové slová:

Cukor

Hodnotenie (0x):