Registrácia | Prihlásiť

Referát: Antioxidanty

Zobraziť detaily | Obľúbený
Oxidanty sú vedľajšie produkty ľudského metabolizmu, ktoré poškodzujú bielkoviny buniek. Sú to voľné kyslíkové radikály, ktoré v bunke nepriaznivým spôsobom ovplyvňujú cukry a tuky. Voľný radikál je elektricky nabitý atóm alebo jednoduchá molekula, ktorá obsahuje jeden alebo viac voľných (tzv. nespárených) elektrónov. V prítomnosti kyslíka sa na miesto nespáreného elektrónu okamžite naviaže molekula kyslíka a vzniká peroxylový radikál, ktorý sa snaží získať z inej zlúčeniny chýbajúci elektrón, čím vytvára iný voľný radikál. Táto reťazová reakcia je prerušená buď väzbou dvoch radikálov alebo reakciou s antioxidantom.
Kľúčové slová:

Antioxidanty

oxidanty

Hodnotenie (0x):