Registrácia | Prihlásiť

Referát: Ovos siaty

Zobraziť detaily | Obľúbený
Troška oleja z ovsa môže jedného dňa nahradiť rastlinné tuky, prášky, poprípade iné aditíva pridávané pekármi do pečiva, aby sa dosiahlo zväčšenie objemu pecňa, alebo bochník, zlepšenie jeho štruktúry a predĺženie možnosti skladovania. Olej z ovsa je bohatý na na fosfolipidy, glykolipidy, nazývané tiež polárnymi lipidmi. V kombinácií s vodou mastia resp. mažú chlebové cesto, napomáhajú aby pečivo, bochníky boli uniformné, kypré a pružné dokonca aj po niekoľkodňovom skladovaní.Chlieb, upečený s ovsenným olejom alebo s jeho komponentami sa môže stať altennatívou pre ľudí, ktorí sa chcú vyhnúť tradičným práškom do pečiva a rastlinným tukom, obsahujúcim trans-mastné kyseliny, ktoré sú podozrivé ako príčina niektorých srdcových chorôb. Biologicky najcennejšie zložky ovsa sa nachádzajú v otrubách. Hoci ovos zbavený plúh obsahuje okolo 6 % oleja je komerčne mimoriadne zaujímavý. Využívanie ovsa v pekárstve ponúka v krátkej budúcnosti výbornú komerčnú príležitosť pre túto nedocenenú obilninu.( podľa Agric.Research, May 2001 s 23, P.Jamriška )
Kľúčové slová:

Ovos siaty

Hodnotenie (0x):