Registrácia | Prihlásiť

Vypracované otázky: Hodnotenie poľnohospodárskych produktov - živočíšna aj rastlinná časť

Skryť detaily | Obľúbený
HPP – rastlinná časť 10. 1. 2005
1. Charakterizujte suroviny, ich členenie (hlavné suroviny, voda, aditívne látky,
pomocné látky, obaly)
Suroviny sú zložky, ktoré prispievajú k výživnej hodnote, trvanlivosti, chutnosti a textúre hotových výrobkov, ďalej tech. pomocné látky, ktoré sa počas výroby dostanú do styku s potravinami a obalové materiály.
Členenie: hlavné suroviny, voda, aditívne látky, pomocné látky, obaly.
1/ Hlavné suroviny – nosiče výživnej hodnoty.
Rozdeľujú sa na tieto skupiny:
- suroviny získavané (vyskytujúce sa) celoročne – hlavne živoč. produkty (mäso, mlieko)
- suroviny získavané počas ohraničeného obdobia – majú vyšší obsah vody/viac ako 90%/
a skladujú sa krátkodobo ( listová zelenina, drobné ovocie/jahody, maliny/, huby)
- suroviny ktoré majú pevnejšiu pletivovú štruktúru a dajú sa skladovať niekoľko
mesiacov – zemiaky, koreňová zelenina, jadrové ovocie atď.(obsah sušiny je vyšší)
- suroviny, ktoré majú nízky obsah vody a skladujú sa dlhodobo – obilniny, strukoviny,
  olejniny, sušené ovocie ....
Hodnotenie (0x):