Registrácia | Prihlásiť

Seminárna práca: Štatistika a využite pšenice na SR

Skryť detaily | Obľúbený
Náhľady
Pšenica (lat. Triticum) je rod obilnín z čeľade lipnicovité, ktorých zrná sa používajú na priamu spotrebu ako ľudská potravina (chlebovina) alebo na kŕmenie hospodárskych zvierat (jadrové krmivo).

V celosvetovom meradle je pšenica na druhom mieste v objeme ročnej produkcie, na prvom mieste je kukurica a na treťom mieste ryža.

Rod pšenica sa delí na:
1. diploidné pšenice
2. tetraploidné pšenice
3. hexaploidné pšenice

Každý poddruh možno ďalej rozdeliť na tri typy:
bezplevnaté, čiže nahé (s pevným klasovým vretenom a zrnom ležiacim voľne v plevách)
plevnaté pšenice (lámavým klasovým vretenom a zrnom pevne uzatvorenom v plevách)
divé pšenice (s lámavým klasovým vretenom a plevnatým zrnom)

Druhy:
Pšenica letná forma ozimná (Triticumaestivum)
Pšenica tvrdá:(Triticumdurum)
Pšenica špalda:(Triticumspelta)
...
Kľúčové slová:

pšenica

Hodnotenie (0x):