Registrácia | Prihlásiť

Ťahák: Vinohradníctvo - vypracovanie hlavných bodov ku skúške

Skryť detaily | Obľúbený
Náhľady Náhľady
Vedenie viniča: typická forma starého a jednoročného dreva v určitom tvare. Umožňuje: rešpektovať anatomické a fyziologické vlastnosti; plne využívať biol. potenciál; zabezpečenie použitia mechanizácie; možnosť ovplyvňovať polaritu; závesné tvary rastú najskôr vertikálne a až potom horizontálne a vytvárajú sa plody; ďalšie vedenie tlmí polaritu – snímanie vrcholov letorastov; systémom vedenia možno ovplyvniť aj presun vody so živinami a asimilátmi – dĺžka kmeňa.
Závislosť od: sponu; biologických vlastností odrôd, vplyv klimatických faktorov.

Tvar kra viniča: účelná forma nadzemných orgánov viniča, zabezpečuje optimálnu architektúru, podmienky pre asimiláciu, ovplyvnenie polarity a spôsobu rezu.

NÍZKE VEDENIA: kmienik vysoký 0,2-0,4 m, používa sa v úzkych sponoch 1-1,5x1-1,2 m; krátky rez alebo zmiešaný, oporou je kolík na vyväzovanie: vedenie na hlavu, na rohatinu, na kozlík, kríkové vedenie, Gobelet, časovité vedenie, nízke kordóny.

Vedenie na hlavu: S oblasti, prikrívanie dreva na zimu pôdou, krátky rez na 1-4 púčikové čapíky, tvorba zhrubnutej časti – hlavy.

Nízke kordóny: nadzemné orgány majú vo výške 0,4m na opornej konštrukcii – drôtenke; lepšie ošetrovanie kra a obrábanie pôdy.

STREDNÉ VEDENIA: s výškou kmeňa do 0,8m používajú sa v stredných sponoch 1,5-2,5x1-1,2. Sú náročné na vypestovanie kmeňa, ramien, ale zvyšuje sa rodivosť krov, lepšia mechanizáciaochrana, zníženie množstva ľudskej práce: kordóny, palmety, rýnsko-hessenské vedenie.
...
Kľúčové slová:

víno

vinohradníctvo

vinič

Hodnotenie (0x):