Registrácia | Prihlásiť

Semestrálna práca: Prírodné antioxidanty

Skryť detaily | Obľúbený
Náhľady
Antioxidanty môžu mat rôznu formu a štruktúru, ale ich spoločnou vlastnosťou je vychytávanie voľných radikálov. Najznámejšie antioxidanty sú vitamíny rozpustné v tukoch alebo vo vode, polyfenolické zlúčeniny, karotény a selén. Ich bohatými a najprístupnejšími zdrojmi sú najmä ovocie a zelenina, ale aj v dnešnej dobe dostupné výživové doplnky vo forme rôznych tabliet. Ich funkcia má významnú úlohu aj v potravinárskom priemysle, kde sa používajú ako prídavné látky, čí už ako doplnok výživy alebo ochrana pred oxidáciou olejov, tukov, mäsa atd. Veľký záujem v štúdiu antioxidantov ako biologicky aktívnych látok je viac demonštrovaný vedcami v oblasti biologických vied ako analytickej chémie. Toto je potvrdené nespočetným množstvom publikácií zaoberajúcich sa antioxidantmi vo svetovej odbornej literatúre, ktorej autori sú vedci v oblasti biológie a medicíny (Zolotov, 2001). Súčasné záujem vedcov v študovaní oxidácie voľných radikálov prudko vzrastá kvôli zisteniu, že voľne radikály hrajú úlohu v procesoch starnutia a sú spúšťačom rôznych ochorení ako ischemická choroba srdca, ateroskleróza, šedý zákal, onkologické ochorenia a iné (Parthasarathy, Santanam, Auge, 1998). Tiež sa zistilo, že volné radikály, najmä vo forme aktívneho kyslíka majú vplyv na ľudský génom, čo spôsobuje rad dedičných ochorení (Durnev, 2008)...
Hodnotenie (0x):