Registrácia | Prihlásiť

Vypracované otázky: Hygiena potravín

Skryť detaily | Obľúbený
Náhľady Náhľady Náhľady
1. Postavenie a úloha štátu pri zabezpečovaní bezpečných potravín, legislatíva a kontrola
ÚLOHA VLÁDY
- zabezpečiť vhodné hospodárske a legislatívne prostredie
- zabezp. ochranu spotrebiteľov pred ochoreniami a poškodeniami zdravia prostredníctvom potravín
- zabezp. vhodnosť potravín pre ľudský konzum
- zachovať dôveryhodnosť v medzinárodnom obchode
- vzdelávať obyvateľov o hygiene potravín

ÚLOHA PRIMYSLU
- zabezpečiť výrobu vhodných a bezpečných potravín
- zabezpečiť zrozumiteľné označovanie
- zachovať dôveryhodnosť v medzinárodnom obchode

ÚLOHA SPOTREBITEĽOV
- dodržiavať príslušné pokyny a aplikovať vhodné hygienické opatrenia
...

2. Organizácia úradnej kontroly potravín v SR, hlavné úlohy orgánov úradnej kontroly potravín
Potravinovú kontrolu vykonávajú orgány štátnej správy oprávnené dozerať, či právnické a fyzické osoby dodržiavajú podmienky a plnia povinnosti a opatrenia podľa zákona o potravinách a Potravinového kódexu SR.
Kontrolou sa overuje zhoda so zákonom o potravinách a PK SR Úlohou orgánov úradnej kontroly potravín je:
- overuje, sleduje, posudzuje bezpečnosť a kvalitu vyrábaných produktov,
- rozhoduje o požívateľnosti potravín,
- zabezpečuje inšpekciu,
- vykonávať kontrolu nad výrobou potravín, manipuláciou s nimi, ich uvádzaním do obehu, ich dovozom a vývozom,
- vykonávať kontrolu nad dodržiavaním podmienok zdravotnej spôsobilosti podľa hygienických predpisov,
- nad dodržiavaním zákazu klamlivej reklamy potravín,
...
Hodnotenie (0x):