Registrácia | Prihlásiť

Semestrálna práca: Charakteristika komodity - horčica

Skryť detaily | Obľúbený
Náhľady Náhľady
lejnaté plodiny majú v našom poľnohospodárstve významné postavenie a všestranné využitie . Produkcia olejnín v EÚ a na Slovensku v posledných rokoch nadobúda na význame, o čom svedčí nielen významný nárast ich produkcie ale aj fakt, že v štruktúre osevu zaujímajú dominantné postavenie hneď po obilninách. Najdôležitejšou olejninou je repka , jej podiel na produkcii európskych olejnín dosahuje až 70 % a má rastúcu tendenciu. Toto zvýšenie produkcie je umožnené hlavne využitím repkového semena pre nepotravinárske účely- na výrobu bionafty a iné priemyselné využitie. Najvyššia požiadavka je zo strany tukového priemyslu, ale aj z iných technických odvetví. Ide napríklad o výrobu bionafty, vo farmácii, v kozmetike, pri výrobe fermeží a lakov, čistiacich prostriedkov, v textilnom a strojárskom priemysle, ale aj ako prímes do minerálnych mazív atď.
V seminárnej práci som sa bližšie zaoberala horčicou bielou, ktorá má všestranné využitie. Používala sa už v starom Grécku a Ríme, a okrem jej tradičného využitia pri výrobe horčice či ďalšieho využitia v potravinártve, sa horčica vďaka jej liečivým účinkom používa aj v lekárstve.
Hodnotenie (0x):