Registrácia | Prihlásiť

Poznámky: Mechanizmus a praktické využitie nízkych teplôt na ochranu potravín pred mikrobiálnym znehodnotením

Skryť detaily | Obľúbený
Náhľady
Používanie nízkych teplôt (chladenie, zmrazovanie) patrí medzi fyzikálne spôsoby predlžovania trvanlivosti potravín.
Pri použití nižších teplôt sa uplatňuje spomalenie až zastavenie metabolických procesov a deštrukčný účinok vzniknutých kryštálikov na mikrobiálnu bunku.
Pri ochladzovaní sa životná činnosť mikroorganizmov znižuje v závislosti na teplote. Zmrazením nastáva ďalšie podstatné obmedzenie, prakticky až zastavenie ich životných prejavov. Obmedzenie životných prejavov pri teplotách nad kryoskopickým bodom je spôsobené spomalením enzymatických reakcií vo vnútri mikrobiálnych buniek. Ak klesne teplota pod kryoskopický bod, pristupujú k tomuto obmedzeniu životných prejavov ešte inhibujúce vplyvy osmotického tlaku.
Hodnotenie (0x):